Sørøya

Sammen med fjellguide og kajakkinstruktør Kjell Jonsson fra Fjellboms, arrangerer vi 7 dager med turer på en Norges vakreste øyer, Sørøya i Finnmark.

Dato: 20.-26. juli
Pris: 7900,-
Påmelding: info@kajakknord.no, tlf: 980 52 748
Inkludert i prisen: Opphold i lavvo eller stort basecamp telt, kajakk, åre, spruttrekk, vest, guidede turer i kajakk og til fots, telt til overnattingsturer utenfor basecamp.

Denne turen passer for de som har tatt teknikkurs hav og er komfortable med 3 stjerners forhold (1,25 meter høye bølger og 8 m/s vind).

Den 26. juli begynner Sørøyrocken, en årlig rockefestival på Sørøya. Se her for mer informasjon. For noen kan denne festivalen være en hyggelig avslutning på turen til Sørøya.

Dette trenger du å ta med:
– Varme klær
– Liggeunderlag
– Sovepose
– Tørrdrakt
– Annet kajakkutstyr du ønsker å ta med
– Ryggsekk til dagsturer
– Fjellstøvler
– Vindjakke
– Håndkle
– Personlig hygieneartikler
– Turbestikk og fat

Mat: Vi kjøper inn og lager felles mat ute i felt. Kostnaden på dette deler vi på og er dermed ikke inkludert i prisen. Du trenger ikke å ta med primus eller kokeapparat.

Sørøya ligger i Finnmark og er Norges fjerde største øy. Øya er kjent for et rikt fiske og dyreliv til vanns og på land. Sørøya har en spesiell og flott natur – det finnes nesten ikke trær – men det er utrolig grønt og frodig allikevel. Her er mye stein og bratte fjell. Øyas høyeste punkt rager 653 m.o.h. og heter Vatnafjellet.På nordsiden av Sørøya finnes to fuglefjell, Andotten (“lille Nordkapp”) og Storgalten, som er fredet som naturreservat.

Det bor ca. 1040 mennesker på Sørøya og de fleste bor i tettstedet Hasvik, som har ca. 470 innbyggere. Fiskeindustri og turisme er det innbyggerne jobber med. Verdens største torsk og brosme har blitt fisket på Sørøya. Øya er kjent for sitt gode havfiske. Mindre kjent er kanskje det vel så gode fjellvannfiske.

Vi har basecamp i lavvoer og store telt på Sandvika som ligger halvveis mellom Breivikbotn og Sørvær. Fra var base her drar vi på dagsturer i kajakk og til fots i fjellene på Sørøya. Vi har som mål å utforske både yttersia og innersia av Sørøya, men her er det forholdene som bestemmer hva vi kan gjøre. Vi er fleksible og blåser det for mye på en side av øya, drar vi til le-siden i stedet.

Vi har som mål å padle en overnattingstur til Sørsandfjorden, for å overnatte på en av øyas gedigne og vakre strender på yttersia. Hvis forhold tillater, så utfører vi denne padleturen. Alternativt så kan vi også gå dit for å overnatte. Yttersia er magisk og med midnattsola, så blir det garantert en minneverdig opplevelse.

Fjellturer på Sørøya

Fjelltoppene på Sørøya er bare 500-600 meters topper, men de stiger bratt opp fra havet og er barske der de ligger som siste skanse mot storhavet. Fjellene byr på steile vegger og flate platåer, men også mange morsomme egger som skrår ned i de tallrike fjordene. Sørøya byr på lettgåtte turer, så vel som krevende utfordringer.

Tur 1:
Sørvest på Sørøya ligger en rekke spennende rygger mellom fjordene. Toppene nås enklest fra sjøen, så vi kombinerer det med padletur, og går i land på en av de skjermede strendene. Herfra stiger det umiddelbart bratt opp fra fjorden, før vi kommer opp en rygg eller platå, avhengig av hvilket fjell vi velger. Her ligger toppene på rekke og rad; Taboren og Ørntinden, Skallnesfjellet og Finnhua, Kipparfjordjellet og Grunnfjordfjellet. Turene er 3 til 10 km hver vei.

Tur 1. Fjellene sørvest på Sørøya. Disse toppene nås enklest fra sjøsiden.

 

Tur 2:
Som en siste skanse før Nordpolen ligger Stålet ytterst i Galtefjorden, på nordsiden av Sørøya. Fra Jektefjorden tar vi oss i land og klyver opp de nesten 600 høydemeterne til platået Stålet. Kun et par kilometer i luftlinje, men forholdsvis bratt.

Stålet ytterst i Galtefjorden. (Foto: Kjell Jonsson)

 

Tur 3:
Hvis vindforholdene ikke tillater oss å padle til østsiden av Galtefjorden er det et enklere, men fint, alternativ å padle på østsiden, et kort stykke fra Dønnesfjord til Sanden, hvor vi går opp på Vardfjellet på knappe 400 meter. Denne turen kan også gjennomføres uten padling.

Alternative turer:
Det finnes i tillegg en rekke korte, enkle turer, slik som Sørsandfjorden, Nordsandfjorden, Andotten og Fuglen – Alle lettgåtte turer som tar ca en time hver vei fra bilvei. Turen til Nordsandfjord kan enkelt forlenges til Kulia på beskjedne 311 meter, men som forsetter til det bratte Vesterskaret.

Padleturer på Sørøya

Sørøya har et rikt dyreliv på land og til vanns. Vi skal padle forbi flere fuglefjell hvor vi kan se havørn, lundefugl, storskarv og andre sjøfugler. På havet kan vi se Havert (Norges største sel), oter og hvis vi er heldige forskjellige typer hval.

Oversikt over mulige padleturer.

Turene vil ikke overstige 30 km og vi tilpasser distansen etter forhold og hva gruppa ønsker. Vi er mobile på øya og kan starte turene på forskjellige steder, slik at vi får utforsket mest mulig av øya.

Med kajakken tilgjengelig så åpner det seg mange spennende turmuligheter kombinert med fjellturer og overnattinger. Så langt nord vil været og forhold på havet alltid ha en finger med i spillet. Vi vil derfor tilpasse turene etter dette.

Program

Fredag 20. juli:
Ankomst til basecamp på Sandvika. Vi henter deg ved fergekaia eller flyplassen i Hasvik. Se nedenfor for hvordan du kan komme deg til Sørøya. Vi samles i basecampen før kl 18:00 og bruker kvelden til å bli kjent med hverandre.

Lørdag 21. juli til onsdag 25. juli:
Padletur eller fjelltur. Se egen oversikt over alternativer.

Torsdag 26. juli:
Avreise. Vi transporterer deg til flyplass eller fergekaia i Hasvik.

Hvordan komme seg til Sørøya

Sørøya har flyplass og fergekai i Hasvik med forbindelse til Alta og Øksfjord.

Fra Oslo til Hasvik på Sørøya med Widerø
Ferge fra Øksfjord til Hasvik på Sørøya. Ankomst 20. juli.  Avreise 26. juli.
Hurtigbåt fra Alta til Hasvik på Sørøya. Ankomst 20. juli. Avreise 26. juli.