Utstyr i vest og kajakk for turledere og kursholdere

Utstyr i vest og kajakk for turledere og kursholdere

Med utstyr kan man løse problemer knyttet til utfordringer med utstyr og mennesker. 

Typiske utfordringer med utstyr er:
– Senkekjøl som ikke vil inn eller ut
– Mistet luke
– Hull i kajakken
– Løs eller ødelagt fotstøtte
– Knekt åre
– Ødelagt glidelås på tørrdrakt

– Hull i tørrdrakt
– Røket mansjett på tørrdrakt

Typiske utfordringer med mennesker:
– Dehydrert

– Tom for energi
– Vondt i hodet
– Blødninger fra kutt
– Svimmel, sjøsyk og dårlig balanse
– Kald

For å løse dette kan man ha noe utstyr i vesten for å midlertidig fikse noen problemer på vannet. Annet utstyr må lagres i kajakken pga. plassen det tar. 

Vi har alle lært at vi skal ha med oss:
– Taueline
– Vann og mat
– Varmt vann på termos

I tillegg kan man ha med seg mye lurt i vest og kajakk. Det utstyret man har i vesten blir gjerne brukt på vannet for å fikse problemer.

Noe utstyr kan oppbevares permanent i vesten:

1. Et stykke tarp eller tykk plastikk og en tykk strikk (bungie cord). Dette brukes som et improvisert lokk til mistet kajakkluke.

2. Et par karabiner for å koble sammen to kajakker som skal taues. Kan være nødvendig hvis den som skal taues har dårlig balanseevne og tauing skal skje over lengre tid i litt forhold. For å raskt komme seg ut av sammenkoblede kajakker kan man kutte den ene dekklinen.

3. Solkrem. Før eller siden blir sterk sol et førstehjelpsproblem. Solkrem forhindrer dette.

4. Noe å tette små hull i kajakker med. Dette kan være denso tape, flash band tape eller Wiflex tape. Gaffa-tape e.l. fungerer ikke alltid så godt til dette da det ofte er fuktig og kaldt. Tapen man bruker må være over gjennomsnittet klebrig.

5. Kompass. Siktforhold kan endre seg raskt.

6. Fløyte. Kommunikasjon på havet er noe av det mest krevende vi holder på med. En fløyte kan lage høyere lyder enn stemmer.

7.  Kniv. Kniven må kunne brukes i en en-hånds operasjon. For mange er dette høyrehånden. Overalt hvor tau brukes så må det også være en kniv. Formålet med kniven er å kutte tau i nødstilfeller. Det å være forbundet til et tau på vann er potensielt farlig.

8. En liten tape-rull. Kan foreksempel rulles rundt drikkeflasken din.

9. Nøttepirker for å få ut sand/stein rundt senkekjølen.

10.  Biltema reim e.l. Senkekjølen kan bli sittende fast i ut-posisjon. Dette blir problematisk når man skal padle i vind. For å få senkekjølen inn igjen kan man surre denne reima rundt kjølen og kajakken for å sikre at den forblir i inn-posisjonen.

11. Litt tråd til å binde to ting sammen med.

12.  Liten bandasjerull til å stoppe småkutt. Vanlig plaster går nærmest i oppløsning i vann og egner seg ikke til oppbevaring i vest.

13. Energi-gel. Brukes for å gi deltaker eller deg selv sukker og energi. Kan også brukes for de med lavt blodsukker. Sjokolade fungerer også, ulempen er at sjokolade ofte blir spist opp. Energi-gel kan ligge i vesten uforstyrret i lengre perioder.

14.  Paracet og Ibuprofen. Dette er smertestillende som kan hjelpe mot hodepine eller større smerter. Paracet mot hodepine og kombinasjonen paracet og Ibuprofen mot større smerter som f.eks. skulder ute av ledd.

15. Klokke. En klokke bør være permanent festet til vesten. Utover å se hva klokka er kan stoppeklokken brukes i navigasjon for å estimere hvor langt man har padlet.

16. Hvitt lys. For å gjøre seg synlig i mørket må vi ha et hvitt lys tilgjengelig. Å ha et lite lys på skulderen kan fungere bra.

17. En telefon.

Reparasjonsutstyr for typiske skader på kajakk, liggeunderlag, drakt og telt.

Reparasjonsutstyr for typiske skader på kajakk, liggeunderlag, drakt og telt.

I kajakken har man plass til større gjenstander. Her kan man oppbevare en boks eller tørrpose med reparasjonsutstyr: Skiftnøkkel, skrujern, multiverktøy, enda mere tape til å tette hull, strips, skruer som passer til fotstøtter, hurtigepoksi, glassfiber, blåsprit til å rense underlag slik at tape eller hurtigepoksi sitter bedre, lim og lappesaker m.m.

– Førstehjelpsutstyr. Kjøp en middels stor pose i butikken eller lag deg ditt eget. – Hypotermi-utstyr. Her må vi ha utstyr nok til å pakke inn en nedkjølt person i henhold til 3-lags prinsippet eller Banak-metoden. Vi må ha en vanntett lag, isolerende lag og  til slutt et vanntett lag utenpå dette igjen. Eksempler på vanntette lag er tarp, tynn Jervenduk, vindsekker, nødtelt eller diverse plastikkposer i stor nok størrelse. Isolerende lag kan være sovepose eller foret Jervenduk. Vi må alltid isolere godt mot bakken og liggeunderlag eller improvisert isolasjon fra spruttrekk og vester kan brukes.

En vindsekk eller Jervenduk egner seg godt til å forhindre nedkjøling.

Nødtelt er spesielt godt egnet til å skape le i løpet av noen sekunder. Kjøp de som er beregnet for 8 personer eller flere for å få den stor nok. Tenk at du skal ha plass til å skape le for en liggende pasient og 3-4 andre som utfører førstehjelp.

Tarp egner seg spesielt godt til å lage le for grupper.

Utstyrsliste

Oppsummert kan en utstyrsliste se slik ut:

På kroppen:
– Taueline

I dagluka:

– Drikkeflaske
– Termos
– Mat/energi
– Førstehjelpsutstyr
– Storm cag / poncho

I vesten:
– Et stykke tarp og bungie cord
– To karabiner
– Solkrem
– Flashband
– Kompass
– Fløyte
– Kniv
– Gaffa-tape e.l.
– Nøttepirker
– Reim
– Tråd
– Bandasje
– Energi-gel
– Smertestillende
– Klokke
– Hvitt lys
– Telefon

I kajakken:

– Reparasjonsutstyr
– Hypotermiutstyr
– Tarp
– Liggeunderlag

Taktikk

La oss ta denne utstyrslisten og tenke taktisk. En tur kan ha forskjellig varighet og en gruppe kan også fordele utstyr seg i mellom. Det er dermed ikke nødvendig at alle har med alt, alltid. Tabellen nedenfor er ikke en fasit, men et forslag til hva slags utstyr som kan være passende, avhengig av lengde på tur og antall deltakere.